Funktionen DAYS() udregner længden af perioden mellem to datoer i dage. Har man en dansk version af Excel, hedder funktionen i stedet DAGE(). Funktionen skal bruge en slutdato og en startdato, i den rækkefølge, for at fungere korrekt.
For MicrosoftExcel ser det således ud:
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Har man brug for at der arbejdes med år på 360 dage (12 måneder á 30 dage), kan man bruge funktionen DAYS360(). Har man en dansk version af Excel, hedder funktionen i stedet DAGE360(). Funktionen skal bruge en startdato, en slutdato og en metode, i den rækkefølge, for at fungere korrekt. Metode refererer til om der skal anvendes amerikansk metode (NASD), 0, eller europæisk metode, 1 (eller et andet tal forskelligt fra 0).
For MicrosoftExcel ser det således ud:
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Har man brug for kun at tælle arbejdsdage, kan man bruge funktionen NETWORKDAYS(). Har man en dansk version af Excel, hedder funktionen i stedet ANTAL.ARBEJDSDAGE(). Funktionen skal bruge en startdato, en slutdato og evt. en liste med ferie/fri-dage. Funktionen går ud fra at lørdage og søndage er fridage, og har en mulighed for at tilføje andre fridage, som også bliver trukket fra, i det omfang de ikke allerede ligger i weekenden. Bemærk, at NETWORKDAYS() regner dage fra og med førstnævnte dag, modsat DAYS(), der regner dage fra den førstnævnte dag.
For MicrosoftExcel ser det således ud:
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Excel har en udviddet udgave af NETWORKDAYS(), der hedder NETWORKDAYS.INTL(). Har man en dansk version af Excel, hedder funktionen i stedet ANTAL.ARBEJDSDAGE.INTL(). Funktionen tillader, at man frit lægger weekendfri/faste fridage, i stedet for at det skal være lørdag-søndag. Opbygningen er startdato, slutdato, kode for weekenddage, liste med ferie/fri-dage. De sidste to variabler er valgfrie.
Koden for weekenddage, som er det eneste der er forskellig fra at bruge NETWORKDAYS(), ser således ud:
Værdi
Weekenddage
1
Lørdag + søndag
2
Søndag + mandag
3
Mandag + tirsdag
4
Tirsdag + onsdag
5
Onsdag + torsdag
6
Torsdag + fredag
7
Fredag + lørdag
11
Kun søndag
12
Kun mandag
13
Kun tirsdag
14
Kun onsdag
15
Kun torsdag
16
Kun fredag
17
Kun lørdag
Man kan også specificere ugens 7 dage med 0 og 1 (hhv. arbejdsdag og fri), dvs. "0000011" er en almindelig weekend lørdag-søndag, mens "00100010" er en uge hvor onsdag og lørdag er fridage/weekend. Ping'erne skal med i talsekvensen.
For MicrosoftExcel ser det således ud:
Tidsinterval målt i uger
Calc har funktionen WEEKS(), som udregner længden af perioden mellem to datoer i uger. Funktionen skal bruge en startdato, en slutdato og en metode, i den rækkefølge, for at fungere korrekt. Metode refererer til om der returneres antallet af hele uger mellem de to datoer, 0, eller antallet af uger fra ugen (identificeret som mandag til søndag) med førstnævnte dato til ugen med sidstnævnte dato, begge inklusive, 1 (eller et andet tal forskelligt fra 0).
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Tidsinterval målt i måneder
Calc har funktionen MONTHS(), som udregner længden af perioden mellem to datoer i måneder. Funktionen skal bruge en startdato, en slutdato og en metode, i den rækkefølge, for at fungere korrekt. Metode refererer til om der returneres antallet af hele måneder mellem de to datoer, 0, eller antallet af måneder fra førstnævnte dato til sidstnævnte dato, begge inklusive, 1 (eller et andet tal forskelligt fra 0).
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Tidsinterval målt i år
Funktionen YEARFRAC() udregner længden af perioden mellem to datoer i år. Har man en dansk version af Excel, hedder funktionen i stedet ÅR.BRØK(). Funktionen skal bruge en startdato, en slutdato og en udregningsmetode.
Variablen udregningsmetode specificerer hvordan et år skal anskues, f.eks. arbejder banker med at et år er 12 måneder à 30 dage ifm. rentesregning, og kan antage værdierne 0 til 4.
Værdi
Basis for tælling af dage
0 (default)
US (NASD) 30/360
1
Faktisk antal dage jvf. kalender
2
Faktisk antal dage, men et år = 360 dage
3
Faktisk antal dage, men et år = 365 dage
4
Europæisk et år = 12 måneder á 30 dage
Selvom Excel og Calc angiveligt skulle regne tidsfraktionen på samme måde, kan man af nedenstående eksempel se, at dette ikke helt er tilfældet.
For MicrosoftExcel ser det således ud:
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Tidsinterval målt i hele år
Funktionen YEARS() udregner antallet af hele år mellem to datoer. Funktionen skal bruge en startdato, en slutdato og en udregningsmetode. Variablen udregningsmetode kan være 1 eller 2. Ved 1 udregnes antallet af hele år fra de eksakte datoer, mens der ved 2 kun regnes ud fra årstallene, dvs. i det viste eksempel vil den returnerede værdi være forskellig, afhængig af om udregningsmetoden er sat til 1 eller 2. Funktionen findes ikke i Excel.
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Frem- og tilbageskrivninger af datoer
Regneark har en række funktioner, hvor man ud fra en startdato kan regne dage, uger eller måneder frem eller tilbage i tiden, dvs. i stedet for, som i de ovenstående afsnit, at angive to datoer og finde et antal dage, kan man her angive en startdato og et antal dage eller uger, og få en dato. Positive tidsangivelser regner fremad i tid i forhold til startdatoen, negative værdier regner bagud i tid. Funktionerne returnerer datoerne som serienumre, som efterfølgende kan omregnes til almindelige datoformater.
Funktionen EDATE() fremskriver datoen med det angivne antal måneder, dvs. funktionen skal bruge en startdato og et antal måneder. Funktionen tager kun heltal som antal måneder, skriver man et decimaltal ignoreres decimalerne.
For MicrosoftExcel ser det således ud:
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Funktionen EOMONTH() fremskriver datoen med det angivne antal måneder, og vælger derefter den sidste dag i den pågældende måned, dvs. funktionen skal bruge en startdato og et antal måneder. Funktionen tager kun heltal som antal måneder, skriver man et decimaltal ignoreres decimalerne.
For MicrosoftExcel ser det således ud:
For OpenOfficeCalc ser det således ud:
Funktionen WORKDAY() tager højde for weekender og, i det omfang der er en liste, fridage. Til funktionen angives en startdato, antallet af arbejdsdage og evt. en liste med fridage. Hvis listen indeholder datoer der ikke ligger inden for den relevante tidsperiode ignoreres disse, og er der sammenfald mellem listede datoer og weekend, ignoreres de ligeledes.