Hvad er HTTP/HTTPS for en størrelse?

Hvad betyder HTTP og HTTPS

HTTP betyder HyperText Transfer Protocol og HTTPS betyder HyperText Transfer Protocol Secure .


Hvad gør de?

HTTP og HTTPS har grundliggende den samme funktion, HTTPS er blot en sikret/krypteret forbindelse. Det er den del af World Wide Web, som får link til at fungere, således at man kan klikke rundt mellem sider. Når man klikker på et link, skal der være noget der omsætter dette klik til en kommando om at gå til den rigtige side og åbne den. I dag lyder det som en selvfølgelighed, men da hele World Wide Web blev opfundet var det banebrydende teknologi, og årsagen til at internettet blev tilgængeligt for menigmand.

HTTPS findes også i en anden variant kaldet S-HTTP (Secure Hypertext Transfer Protocol), som ikke bruges ret meget, og som efter sigende er ved at blive afviklet.

Som så meget andet ved WWW-teknologien, er det noget, der alt sammen kører i baggrunden, og er mere eller mindre usynligt for den almindelige bruger. I dag kan man i reglen se i browserens adresselinje, hvis man er på en krypteret side, fordi det i så fald er specificeret som https://sitenavn, mens mange browsere kører med, at http:// er underforstået, hvis der ikke står https://, og derfor kan skjules/udelades.

Når man arbejder på et site, arbejder man med et sæt filer på et drev, og ikke direkte i de filer der er uploadet til web-serveren (med mindre man arbejder med et content management system (CMS)). Når man ser denne fil i browseren, vil man se, at i stedet for http://, står der file:/// foran sti og filnavn. Det er stadig http://, og links fungerer stadig. Man har af en eller anden grund valgt, at ved HTML-filer der vises fra et sted der ikke er en web server, skal der stå file:///.