Hvad er internettet for en størrelse?





En almindelig misforståelse

For de fleste mennesker er internettet en diffus størrelse. En sky af information man surfer rundt på med sin browser. Fordi World Wide Web var det der gjorde internettet populært og anvendeligt for menigmand, er der mange der tror, at web, som vi anvender det, er det samme som internettet og fordi Microsoft lavede et par usmagelige ting med deres Internet Explorer tilbage i slutningen af 90'erne, er der stadig mange der tror at internettet er det blå e på deres workspace.

For nu at starte fra en ende af, så er internettet ikke andet end en frygteligt masse computere der er forbundet. Det hele startede som et militært projekt under den kolde krig, hvor det amerikanske militær fik den egentligt ret indlysende idé, at hvis man lavede et decentraliceret netværk af computere, kunne man undgå, at al kommunikation blev stoppet, hvis fjenden ramte den rigtige computer. Det fik man til at fungere i 1969. Den gang hed det ARPANET, men det havde den opbygning der i dag har udviklet sig til internettet.

Dette bringer os til den næste misforståelse. Internettet er ikke en sky man surfer rundt på. Det er et smart salgstrick. På samme måde som man tager sin telefon og ringer til et nummer og får fat en eller anden, er internettet bare en række numre man kalder op med sin computer (IP adresser). På samme måde som man aldrig ville sige noget så dumt som at man surfede på telefonnettet når man har ringet til nogen, er det det at "surfe på internettet" noget frygteligt vrøvl. Man bruger sin computer til at komme i kontakt med en anden computer, der indeholder informationer og/eller programmer der gør noget vi har brug for, og det er det.


Browsere

For at navigere rundt på internettet og foretage opkald bruger vi i dag browsere som Internet Explorer, Firefox, Chrome og hvad de ellers hedder.

For nu at blive i telefonanalogien, er valget af browser ligesom valget mellem iPhone, Samsung Galaxy, Nokia osv. Hvilket design og brugerflade kan man lide? Hver browser har sine fordele og ulemper, og man må forsøge sig lidt frem og finde den man bedst kan lide. Der er ikke nogen browser man kan sige er "den bedste". Der er nogen der er mere sikre end andre og der er nogen der er hurtigere end andre, og hvem der har førertrøjen skifter lidt med opgraderingerne af de forskellige browsere.

Som udvikler af websider anbefaler jeg generelt at holde sig fra Internet Explorer/Edge, for den er genrelt den mest gumpetunge af de største browsere, og der har været nogle issues med sikkerhed. De nyeste versioner har efter sigende været ret gode, så er det den browser man foretrækker, er det såmænd fint nok.

Hvis man laver hjemmesider, er det meget let, for så skal man have de fem mest anvendte browsere installeret og tjekke sine sider på dem alle!


World Wide Web og andre protokoller

For at navigere rundt på internettet og komme i kontakt med de forskellige computere, bruger vi i dag de protokoller der samlet udgør World Wide Web. Disse blev opfundet af Tim Berners-Lee, mens han var ansat på CERN. Der er lidt divergerende meninger om hvornår det blev opfundet (afhængig af hvordan man vælger at fokusere på de forskellige elementer i processen), men i 1992/1993 var World Wide Web operationelt og tilgængeligt for de få der brugte internettet på det tidspunkt.

Der var andre typer af net, f.eks. USENET og Fido-net, og andre måder at finde informationer på nettet på, f.eks. det der hed Archie. World Wide Web, der hurtigt blev til WWW, havde nogle fordele i forhold til de andre protokoller, bl.a. den grafiske brugerflade og hvor let det var at finde rundt, og i dag er det den vi bruger, når vi er på nettet.