Specialtegn til HTML

Hvad er problemet?

En af udfordringerne ved at skrive i HTML er, at specialtegn kan være svære at få vist korrekt.

En klassiker på mange sider er, når der ikke er overensstemmelse mellem filformatet og CHARSET og i stedet for f.eks. det danske ø, ser man noget i retning af ■ eller �, lidt afhængig af browseren. Hvis man vælger både filformat og CHARSET til at være UFT-8, vil det være et relativt sjældent problem, men det kan efter sigende forekomme.

En anden klassiker er at finde specialtegnet på keyboardet. De ca. 100 taster der er på et keyboard, lidt afhængig af type, lægger nogle helt naturlige begrænsninger på hvor meget man kan have lige ved hånden. Hvor er det lige at man finder det c med cedille (ç) som de elsker på fransk, når man sidder med et dansk keyboard?

Derfor tegntabeller, og derfor koder for tegn!

Man arbejder med tre forskellige typer af kode:

Man plejer at stille det op i tabeller på denne måde, da det gør det nemt at overskue og søge efter det man skal bruge:

Tegn HTML-kode Numerisk kode Hex-kode Beskrivelse
‰ ‰ ‰ Promilletegn


Alle tegn har en hex-kode, og kan principielt bruges til det hele. Det er bare noget frygteligt ulæseligt kode at se på, når man skal arbejde med sin tekst. Valget af koder, eller ikke-koder, er en smags sag. Det letteste er altid at bruge tegnene uden kode. Skal man bruge koder, er HTML-koderne gerne de letteste, fordi her kan man ofte læse hvad tegnet er, f.eks. ‰ for ‰-tegnet i stedet for ‰. Ikke alle tegn har en HTML-kode. Ved disse må man bruge en af de andre muligheder.

Jeg har samlet og sorteret en række mere eller mindre anvendelige specialtegn, til dem der måtte have brug for det. Bemærk: Jeg har ikke fået oversat beskrivelserne (jeg er en doven hund, lév med det!)


Tegntabellerne der er tilgængelige på dette site

- Hjerter
- Matematiske symboler
- Rumænske specialtegn
- Pile
- Planetsymboler
- Religiøse og spirituelle symboler
- Runer
- Skaksymboler
- Stjerner
- Stjernetegn/Zodiakken
- Tjekkiske, slovakiske og slovenske specialtegn