Okay, så jeg vil lave en hjemmeside! Hvor starter jeg?





Hvad skal man bruge?

For at have en hjemmeside, skal du som minimum bruge flg.


Valg af navn på domæne

Når man nu skal vælge sit domænenavn, skal man overveje både selve navnet og extension, dvs. skal det være .com, .dk eller f.eks. .info

Principielt kan sitet hedde hvad som helst, man må endda bruge danske bogstaver som æ, ø og å. Hvis man har tænkt sig at ville have udenlandske besøgende, er det imidlertid en skidt idé at bruge disse bogstaver i domænenavnet.

Generelt er det en god idé at navnet afspejler indholdet, f.eks. firmanavn, interesseområde eller brand name. Det er muligt, at man synes det kunne være sjovt at have domænet orgasmedonor.dk til et site om frimærker, men søgemaskinerne har ingen humoristisk sans, og det manglende sammenfald mellem navn og indhold er heller ikke noget der vil tiltrække besøgende.

Man kan uforvarent komme til at danne nogle uheldige domænenavne, alene ud fra helt uskyldige ord. Se blot på disse eksemper fra den virkelige verden:

Who Represents: www.whorepresents.com kan læses som "Whore Presents"
Pen Island: www.penisland.net - kan læses som "Penis Land"
Therapist Finder: www.therapistfinder.com - kan læses som "The Rapist Finder"

Så, når du nu skal til at lave sitet Pouls Intensive Kurser, og tænker at domænenavnet selvfølgelig skal være et akronym, så overvej lige en ekstra gang hvilket akronym du vil anvende.

Det anbefales generelt, at domænenavnet indeholder det ord sitet handler om, f.eks. MariannesBlomsterhave, hvis Marianne vil lave et site om sin blomsterhave, men min erfaring er, at i bedste fald er effekten marginal. Det skal være et navn der er til at huske, og det må gerne være beskrivende for indholdet, men det er ikke strengt nødvendigt. Er det et brand, f.eks. Nike, bruger man ofte ikke andet end brand namet.

Extension er til gengæld vigtig. Landekoder som .dk eller .de betragter søgemaskinerne pr. automatik som værende hhv. danske og tyske, og de håndterer ikke ret godt at man f.eks. har et .dk-domæne på engelsk. Hvis man har et site på dansk, eller et der henvender sig til det danske marked, er det derfor bedre at have et .dk-domæne end f.eks. et .com-domæne. Sprogneutrale extensions som f.eks. .com, .biz og .info håndterer søgemaskinerne bedre som sites med flere sprog end de landespecifikke, fordi det ligger implicit i extension at det er internationalt indhold. Man kan sagten have et .dk-domæne der internationalt orienteret, jeg har selv WeirdSpace.dk, det er bare lidt sværere at blive fundet uden for Danmark.

Derfor: Gør dig et par tanker om hvad det er du vil med dit site, inden du bestemmer dig for navnet på domænet.


Server/webhotel

For at man kan komme til at se indholdet af en hjemmeside, skal denne ligge på en web server. Store virksomheder og universiteter har ofte deres egne, men for små virksomheder og almindelige mennesker er det slet ikke værd at bruge tid og penge på. Vi bruger et webhotel. Et webhotel er plads man lejer på en web server. De kommer i mange størrelser og priser. I reglen er det man i dag betaler for servicen, hvis der er noget der ikke fungerer.

Tit er det at bestille plads på et webhotel noget man gør samtidig med at man bestiller sit domænenavn. På et webhotel om One.com hvor jeg har mine sites, går man ind på deres side og skriver navnet på det site man vil bestille og derefter (forudsat at navnet ikke allerede er ejet af en anden) udfylder hvor meget plads man vil have. Herefter følger man instrukserne, og så er man på, ofte inden for nogle få timer.

Når man vælger webhotel er der et par ting man skal se efter:
Der findes en del hjemmesider, hvor man kan gå ind og sammenligne webhotellers priser og ydelser, og der er oven i købet også et dansk site, Domæneguide, hvor man kan se de største danske webhoteller.

Hvis man ikke føler trang til at ville have sit eget domæne, findes der stadig sites som Angelfire og 123hjemmeside hvor man gratis kan lave sit site. Generelt er det, efter min mening, en skidt idé at have sit site sådan et sted, men til f.eks. en skoleopgave, hvor man skal bruge lidt hjemmeside til en hurtig demonstration, kunne det være en fin løsning.


HTML-editor

En HTML-editor er grundliggende bare et program til tekstbehandling, som er specialiseret til hjemmesider. De findes i et væld af udgaver, og rigtig mange af dem er gratis. Det behøver ikke engang at være et specialiseret program. Notepad, som følger med Windows, er såmænd fint (Mac har et analogt program, som jeg ikke kender navnet på). HTML-editorer har blot nogle funktionaliteter som gør programmeringen lettere.

Når man skal finde en passende editor, må man forsøge sig lidt frem, i forhold til ens temperament. Der findes HTML-editorer på dansk, f.eks. Stone's Web Writer, som jeg selv brugte til mine egne sites i mange år, så man er ikke tvunget til at arbejde på engelsk, hvis man ikke ønsker det.

En enkelt advarsel: Tekstbehandlingsprogrammer som f.eks. Microsoft Word og OpenOffice Writer kan eksportere i HTML-format, så man kan principielt bruge disse som HTML-editor. Uheldigvis gør de det, at de tilføjer en frygtelig masse kode, som ikke gør andet end at forplumre ens egne kode. Så, hvis nogen får den gode idé at bruge tekstbehandlingsprogrammer, så er der kun én ting at sige: Lad være!


FTP program

FTP er File Transfer Protocol. Det er det program der flytter dine sider fra din computer og ud på web serveren. Mange HTML-editorer har indbygget et FTP-modul, så ofte er man dækket ind med FTP via sin HTML-editor.

Er der ikke et FTP-modul, eller det er noget skidt at arbejde med, kan man hente gratis FTP-programmer som f.eks. FileZilla, hvis man vil. Windows stifinder kan sagtens bruges til at uploade med. Hvis man i stien skriver ftp:// plus navnet på ens FTP-adresse (den får man opgivet, når man opretter sit site på et web-hotel), så kommer der en pop-up menu der beder som brugernavn og adgangskoden, som kom sammen med FTP-adressen (Mac har et analogt system).