Header-, footer- og navigation-tags

Hvad er det?

Med HTML 5 kom der en række nye tags, som giver de moderne browsere nogle nye muligheder bl.a. flere designmuligheder og uafhængighed af nogle plug-ins. Til et almindeligt site er der tre elementer der stort set altid går igen: En header, en footer og et navigationspanel. Disse har fået deres egen tags: <HEADER>, <FOOTER> og <NAV>.

Traditionel har man brugt en DIV og attributten ID, f.eks. <DIV ID="Header"> til markeringen af de tre områder, så det var til at hitte rundt i koden, men nu er der kommet dedikerede tags, hvilket giver nogle fordele, og et par udfordringer med ældre browsere her i overgangsfasen.


Hvad kan de?

Egentlig kan de tre tags ikke noget som man ikke man med SPAN. I virkemåde og formatering med attributter fungerer de tre tags nøjagtigt som SPAN, med den ene væsentlige undtagelse, at kun de nyere browsere kan anvende dem uden en workaround. Andre browsere vil som udgangspunkt blot ignorere koden. Hvordan man får ældre browsere til at håndtere HTML 5 tags kan ses i Nye HTML 5-tags i gamle browsere, men det kan gøre lettere, for de flestes vedkommende.

Hvis man kun skal style sin tag til alle browsere, er det ud fra et kodemæssigt synspunkt både hurtigere og lettere at lave kombinationen <HEADER><SPAN> </SPAN></HEADER> og derefter style sin SPAN-tag.


Hvorfor er det en god idé at bruge de tre tags?

Søgemaskiner der indekserer dit site reagerer på gentagende tekst. Hvis der står det samme på alle sider, eller de samme links er på alle sider, er det ofte et tegn på at sitet kan være et spam-site. Her kan man komme i klemme, for det er netop indholdet af de tre dele af ens side, for at have et gennemgående design... og de spiders der indekserer og deres tilhørende søgemaskiner er ikke altid været helt skrappe til at se forskel på spam og header/footer/navigation. Den kunstige intelligens er så at sige mere kunstig end intelligent.

Ved at markere de tre områder med de tilhørende tags fortæller man de spiders der indekserer ens site, at det er meningen at disse tekstområder skal gå igen på alle sider, og at det er en funktionalitet og ikke spam.